MENU

Zalencentrum Maasgaarde


Nieuw knooppunt van activiteiten

In de nacht van 25 juni 2010 ging de Porrelhoek in vlammen op en de Maasgaarde werd zwaar beschadigd. De Porrelhoek was een houten gebouw dat dateerde uit de jaren ’60. De Maasgaarde werd er in begin jaren ’90 tegenaan gebouwd. Het hele complex bood onderdak aan allerlei kerkelijke en sociaal-maatschappelijke activiteiten, maar lag verscholen achter een in onbruik geraakt gebouw.
Bij de herbouw wilde het kerkbestuur dat het gebouw een betere toegang zou krijgen en meer betrokken zou worden bij de bestaande kerk. Hiervoor werden verschillende studies gemaakt. Voor de gekozen opzet moest er een wijziging plaatsvinden in het bestemmingsplan.
Het nieuwe ontwerp maakt van de oude Maasgaarde en de nieuwbouw een nieuwe eenheid, die bruikbaar is als multifunctioneel zalencentrum voor kerkelijk-maatschappelijke doeleinden. Het mee-ontworpen mortuarium is compact en heeft zijn eigen ingang, maar de grote zaal kan eenvoudig bij de mortuariumfunctie getrokken worden.
Door zijn ligging op de grens van hoog en laag maaiveld zijn er feitelijk twee begane gronden. Het nieuwe gebouw verbindt deze voorheen gescheiden niveaus ruimtelijk en overtuigend.

luifel
zalen noordwijkerhout
zuidgevel
steenverband
plattegrond
trappenhuis
keukenblok

locatie

Herenweg 9 Noordwijkerhout

opdrachtgever

St. Jozef parochie Noordwijkerhout

aannemer

Hoekstra&Hoekstra Lisse

status

opgeleverd 2013